Slavnostní výroční schůze České besedy

06.10.2014 08:10

Slavnostní schůze členů České besedy ke 150. výročí vzniku tohoto sdružení se konala v sobotu 5. října 2013 ve velkém sále Kulturního střediska v Lidových sadech.

Setkání, které začalo později až před půl třetí odpoledne, se účastnilo 92 osob, tj. téměř pětina evidovaných členů. Termín setkání i místo setkání se na poslední chvíli měnily. Přetrvávající havárie topného systému hotelu Česká beseda znemožnila uskutečnit schůzi na tradičním místě. Posun schůze na podzimní termín byl způsoben také opožděným vydáním nové již 105. Publikace Zpráv České besedy tj. knihy „150 let České besedy“, která byla na setkání rozdávána. Setkání moderovala paní Věra Ceeová, členka revizní komise České besedy. Po přivítání účastníků a hostů zazněla z úst mladých dívek ze Základní umělecké školy v Liberci symbolicky česká hymna. Po ní byli vzpomenuti minutou ticha všichni členové, kteří nás v minulém roce opustili. Význam České besedy a její historickou úlohu v dějinách města a regionu zhodnotil ve své řeči Ing. Lubor Franců, předseda sdružení. Po té zazpívala děvčata s doprovodem klavíru čtyři písně. V dalším příspěvku připomněl Ing. Franců souvislosti vzniku a života spolků Českých besed v České republice i v cizině, sesterské organizace v Evropě i v zámoří, které sdružují krajany z řad potomků českých emigrantů.

Setkání pokračovalo tanečním vystoupením osmi žen (muži netančí) z kroužku historického tance vedeného paní Veverkovou, které se schází ve studiu Kontakt v Palachově ulici. Po krátkém připomenutí původu tance nám s vervou i s něhou zatancovaly českou besedu - patnáctiminutové pásmo českých tanců. Radostná vzpomínka na mládí mnohé z přítomných účastníků přivedla až k slzám. Potlesk a květiny z rukou mužské části výboru České besedy byly projevem díků za vystoupení (viz foto).

Následovalo několik slov paní Chocholouškové o nové knize, která shrnula fakta a dokumenty z dějin České besedy v Liberci. Hovořila o práci na knize, poděkovala za spolupráci všem zúčastněným, kteří této publikaci pomohli na svět. Především panu Romanu Karpašovi za redakci díla, dále Severočeskému muzeu v Liberci a dalším osobám, které pomohly při sběru informací a korekturách.

V diskusi pozdravil naše setkání pan Kamil Jan Svoboda, náměstek primátorky Statutárního města Liberce, byl přečten pozdrav od členů sdružení Liberecká vlastivěda, jež je svou náplní činnosti České besedě velmi podobná. Těžkosti sdružení s péčí o znovuzískaný objekt vystoupil jednatel pan Eduard Anděl. Po oficiální části jednání proběhla ještě téměř hodinová diskuse účastníků. Členové výboru postupně navštívili většinu hostů u stolů, odpověděli na individuální dotazy účastníků. Vyzvali členy ke společné snaze omladit sdružení a pomoci s hledáním nových témat činnosti.

Všichni přítomní, kteří během setkání dostali poměrně bohaté občerstvení se rozcházeli s přáním dalších setkání v příštích letech.

Na závěr nutno uvést:

Děkujeme všem zúčastněným za pochopení a omlouváme se za případné problémy, které jim vznikly neočekávaným přesunem setkání z hotelu Česká beseda do Lidových sadů.

Děkujeme Lidovým sadům, jmenovitě panu Vostřákovi, za ochotu, se kterou nám pomohli uspořádat toto setkání v sále v Lidových sadech a zachránit tak akci chystanou pro členy České besedy již od jara.

Zpět