LEGIOVLAK

07.06.2015 18:24

 

Na podkladě osobní pozvánky od Československé obce legionářské byli zástupci České besedy účastni zahájení unikátní výstavy LEGIOVLAK LIBEREC  2015, která se uskutečňuje v areálu Libereckého nádraží.

 

Unikátní souprava tvořená deseti vagóny detailně představuje, jak českoslovenští legionáři daleko od své vlasti cestovali a v jak náročných podmínkách žili a bojovali. Hlavní nádraží v Liberci je teprve druhou zastávkou Legiovlaku při jeho letošním putování po krajských městech České republiky. V Liberci zůstane až do 12. června.

 

Expozici Legiovlaku a doprovodných výstav zahájil vedle místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky a hejtmana Libereckého kraje Martina Půty také náměstek primátora Liberce pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela. Následnou prohlídku vlaku si nenechala ujít ani náměstkyně pro územní plánování, veřejnou zeleň a životní prostředí Karolína Hrbková.

 

„Je důležité nezapomínat si naši historii a tak si tady dnes připomínáme legionáře a význam československých legií. Při té příležitosti vzpomínám na svého dědečka Františka, který se zúčastnil bitvy u Zborova, kde právě československé legie vybojovaly slavné vítězství. Jsem nesmírně rád za to, že tento projekt vznikl, a že se těší zájmu zejména mladých lidí. Oceňuji také velké množství práce a úsilí, které za tímto projektem stojí,“ řekl náměstek primátora Tomáš Kysela.

 

Cílem projektu je zejména mladé generaci představit, co to vlastně československé legie byly a jak se zasloužily o vybudování samostatného československého státu. Proto jsou pro školní kolektivy přichystány komentované prohlídky s průvodci, pracovní listy a další informační materiály.

 

Legiovlak se skládá z deseti zrekonstruovaných vagonů, které představují vojenský ešalon. Těmito vlaky se desetitisíce československých legionářů přepravily v letech 1918 – 1920 napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a průjezd si často museli vynutit tvrdým bojem.  Vlak se stal pro vojáky za dlouhých přesunů jejich stísněným domovem. Ve všech vozech na návštěvníky čeká věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií, které přibližují těžký válečný život československých legionářů. K vidění jsou například součásti výzbroje a výstroje, ale i předměty každodenního života.

 

Kromě samotné prohlídky vagónů nabídne Legiovlak i bohatý doprovodný program. V prostorách přilehlé budovy je k vidění putovní výstava Československé legie v Rusku 1914 – 1920, replika obrněného automobilu Romfell, výstava o zajateckém táboře v Liberci 1915 – 1918, výstava o historii psů ve službách ozbrojených sil a promítány dobové záběry čs. legionářů z Ruska. Souběžně s prezentací Legiovlaku bude v OC Fórum Liberec k vidění výstava s názvem „T. G. Masaryk a armáda“. Prohlídka Legiovlaku i vstup na výstavy a přednášky je volný.

 

Legiovlak je projektem Československé obce legionářské, který si předsevzal vytvořit věrnou repliku legionářského vlaku a vrátit do povědomí veřejnosti informace o působení československých legií a jejich zásluhách na vzniku samostatného československého státu. Více informací naleznete na www.legiovlak.cz a www.archa13.cz nebo nahttps://www.facebook.com/archa13ops.

 

Odkaz na obrázky na  www.liberec.cz

Zpět